3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τρόποι να προστατέψεις το παιδί από ιώσεις- γρίπη

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλαπλασιάζονται οι ιώσεις στα παιδία, κυρίως λόγω του συνωστισμού στους παιδικούς σταθμούς, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να είναι σε πανικό σε κάθε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ίωσης. Πρέπει όμως να ενημερώνουν ή να επισκέπτονται τον παιδίατρο όταν παρατηρήσουν ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως : σπασμούς εξαιτίας υψηλού πυρετού, δερματικά εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονη κεφαλαλγία, πόνο στο αφτί, στα ιγμόρεια ή στο θώρακα και όταν ο πυρετός δεν υποχωρεί εύκολα με τα αντιπυρετικά ή διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες,

Τρόποι προφύλαξης

Για να προφυλάξουμε ένα παιδί που είναι στο σπίτι από τις συχνές ιώσεις οφείλουμε να τηρούμε κάποιους κανόνες υγιεινής.
1. Αερίζουμε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά.
Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας (γονείς, που επιστρέφουν από την εργασία τους, μεγαλύτερα αδελφάκια που πηγαίνουν στο σχολείο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών.
2. Αν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντιλο και μετά το πετάμε στα σκουπίδια . Δεν το αφήνουμε οπουδήποτε, διότι αποτελεί πηγή μικροβίων.
3. Καθαρίζουμε τις επιφάνειες όπου αγγίζουν συχνά τα παιδιά με ένα αντιμικροβιακό απολυμαντικό.

Θα ήταν καλό, επίσης, να τονίσουμε τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, την οποία θα πρέπει να ακολουθεί ένα παιδί. Οι φρέσκοι χυμοί καθώς και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν τα παιδιά να έχουν καλύτερο αμυντικό σύστημα απέναντι στις ιώσεις, αλλά και να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το κρυολόγημα. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους εμβολιασμούς, που προστατεύουν το παιδί από τις ασθένειες της παιδικής ηλικίας αλλά και από άλλα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα στη μετέπειτα ζωή του.

Τρόποι αντιμετώπισης

Δεν υπάρχει «μαγική» αντιμετώπιση. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σε μια εβδομάδα. Ο ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για 2-4 εβδομάδες επιπλέον.

Η χορήγηση αντιπυρετικών- αναλγητικών κατάλληλων για παιδιά όπως τα σκευάσματα ιβουπροφαίνης αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πυρετό και τον πόνο και καλύπτουν το παιδί για περίπου 8 ώρες ενώ έχουν πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.

Μην δίνετε αντιβιοτικά. Δεν δρουν στις ιώσεις και μπορεί να δυσκολέψουν την θεραπεία μιας μικροβιακής λοίμωξης στο μέλλον για την οποία θα χρειαστεί να πάρει το παιδί αντιβίωση.

Μην χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Χρησιμοποιείτε σταγόνες φυσιολογικού ορού ή και θαλασσινού νερού όταν είναι απαραίτητο.

Δίνετε στο παιδί άφθονα υγρά και νερό και τακτικά γεύματα. Μην το πιέζετε όμως για να φάει γιατί είναι αναμενόμενο για κάποιες ημέρες να μην έχει όρεξη και να μην θέλει να φάει όπως συνήθως.

Δρ. Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος-Νεογνολόγος

 Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

 

Πηγή http://www.boro.gr/

 

 

 

 


Νοέμβριος 2024
ΚΔΤΤΠΠΣ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Πρόσφατα άρθρα